imageimage
Jag har läst boken Alla dessa hemligheter av Annika Estassy, eller rättare sagt jag lyssnade den som ljudbok.

Inte en enda tår fäller Louise Sörenstam, född Granström, när hon ser sin makes kista sänkas ner i Roslagens karga jord en oktobermorgon. Egentligen var det tulpanlökar hon hade tänkt få ner i jorden denna dag, men så blev det nu inte. Livet ville annorlunda.

Trettiofem års äktenskap är till ända och Louise vågar äntligen drömma om att börja om på nytt, återuppta sina konststudier och skapa sig ett eget liv. Hon har varit en mycket lojal och trogen hustru som levt för sina döttrar och översett med maken Konrads vidlyftiga leverne. Konrad var tyvärr en man med mycket rymligt samvete och det dröjer inte länge förrän Louise upptäcker att det enda hon ärvt efter sin make är en härva av skulder och ekonomiska oegentligheter.

När lokal- och kvällspressen får nys om Konrads affärer blir Louise dess villebråd och hon försöker komma undan den oönskade uppmärksamheten genom att fly till sin syster Carina i Sydfrankrike. Carina lämnade tidigt barndomens Roslagen för en framgångsrik modellkarriär i Paris och har numera dragit sig tillbaka till i den lilla medelhavsbyn Sainte Marie-sur-Mer. Systrarna Granström har inte hållit kontakten med varandra och deras återförening blir allt annat än hjärtlig. Den påtvingade samvaron gör att hemligheter, minnen och ouppklarade konflikter kommer upp till ytan.

Vistelsen i Sainte-Marie-sur-Mer ger Louise tid att rannsaka sitt liv med Konrad och sin relation till Carina. Varför har Carina alltid varit så avvisande emot henne och varför satte sig Louise inte in i sin makes affärer mer? Louise lär också känna den svenske frilansjournalisten Boy som ger henne all den uppmärksamhet hon längtar efter men aldrig tidigare fått av Konrad. Hon får allt svårare att stå emot Boys närmanden, men vad vill han henne egentligen?

När allt ställs på sin spets för Louise har hon att välja mellan hämnd eller förlåtelse.

Detta är första boken som jag läst av Estassy och jag kommer säkert att läsa fler.

Louise tillvaro rämnat när maken dör. Helt plötsligt kan hon inte blunda för sin situation. Maken Konrad har lämnat Louise med skulder och en massa trassel att reda ut. Louise är till en början helt handlingsförlamad och väljer att hantera situationen genom att fly till sin syster i Frankrike, en syster hon inte haft kontakt med på många år och under ytan bubblar det av ouppklarade konflikter.

Bokens första del är helt lysande. Speciellt karaktärerna Konrad och Louise känns intressanta. Jag lyssnar med ett leende på läpparna. Alla gillar berättelsen om en person som nått botten och sedan återtar kontrollen över sitt liv. Visserligen är Louise något för sävlig men ändå vill man att hon ska få sin revanch.

Men så händer något som gör att jag tappar intresset, Louise åker till Frankrike. Här skulle jag önskat att handlingen blev kvar i Sverige och att Louise fick rätsida på sitt liv här hemma. Systern hade mycket väl kunnat bo kvar någonstans i närområdet. Intrigen med systern är spännande och intressant så den tillför handlingen något, men övriga personer på plats i Frankrike fattar jag inte varför de är med i boken överhuvudtaget. Karaktären Boy tycker jag inte heller om, jag får ingen känsla för honom.  Även slutet tycker jag känns lite rumphugget.

Sammanfattningsvis tycker jag att Alla dessa hemligheter är en alldeles lysande feelgoodroman, första hälften av boken var klart bättre än den  sista som inte höll samma nivå.