image

Tassar ner i köket och sätter på kaffe. Det är tyst i huset. Söndag morgon innan alla andra vaknar är bästa stunden i veckan att få läsa snyggt. Med att läsa snyggt menar jag att jag får läsa utan att bli avbruten och störd av annat, men framför allt jag får läsa med gott samvete. Jag behöver inte känna att jag är otrevlig och osocial eftersom jag sitter med en bok. Detta är sunden för att läsa snyggt.

Vi vet ju alla de sociala koderna när det gäller att sitta med mobilen framför näsan i tid och otid. Det anses inte helt ok att hiva upp mobilen exempelvis när man är på en middagsbjudning. Hur vore det om man tog upp en pocketbok ur väskan när samtalet kring matbordet började gå på sparlåga? Nej, så gör man ju inte.  Vi har lärt oss att läsa snyggt.

Själv försöker jag ta mig tid lite här och där för att läsa utan att andra runtom blir störda.

Ni kommer kanske ihåg hur det var när man var tonåring och kunde ägna ett helt lov åt att läsa mest hela tiden. Utan att ta hänsyn till omvärlden. Knappast snyggt, men nu har jag lärt mig.

Min man däremot klarar inte att läsa snyggt. Sätter jag en bok i handen på honom blir han totalt uppslukad och nästan okontaktbar. Det låter hemskt men därför uppmuntrar jag honom inte att läsa, eftersom han inte klarar att läsa snyggt. Det var lika illa när han skulle lyssna på ljudbok. Han gick runt helt okontaktbar med tom blick och ljudbok i öronen. Han skrattade helt plötsligt hejdlöst rätt ut (när han läste Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann). Nä han klarar inte att läsa snyggt.

När är bästa tiden för dig att läsa snyggt? Klarar du av att läsa snyggt?