image

Jag hade förmånen att få ha ett litet bokprat med två 11-åringar. Vi pratade om vad de tycker om att läsa, varför man läser och lite annat. De var väldigt fnissiga under vårt lilla samtal.

Jo, de tycker om att läsa böcker. Det ska vara spännande böcker som är lite läskiga, som PAX-böckerna säger de. Här måste jag erkänna att jag är lite lost. Jag känner inte till dessa PAX-böcker som tjejerna pratar om, men de är så pass läskiga att man inte ska läsa böckerna innan man går och lägger sig får jag veta. De gillar när det är lite fantasyinslag i böckerna.

Böckerna får gärna vara roliga också som böckerna om Sune tycker de. Den ena tjejen har läst en bok om någon pruttgubbe som var bra (fick veta senare att det är en bok av Nesbo).

Hästböcker är inte ett dugg intressant tycker de. Jag frågar om de läser böcker av typ Astrid Lindgren. Nej det gör dom inte, utbrister de. De läser inte femböcker, Kittyböcker eller Dalslands deckarna heller.

Varför läsår man då? Jo man läser böcker för att kunna somna, varva ner påstår tjejerna. Ibland kan man läsa på dagen, men inte så ofta. Man somnar på en gång när man läser påstår de.

Böcker som handlar om relationer tycker de också om.

Jag tyckte att det var kul att få prata med två fnissiga 11-åringa om böcker och läsande. Man får veta så mycket spännande bara man vågar fråga.