imageimage

Har precis läst ut boken Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe. Älskaren från huvudkontoret är en psykologisk deckare som utspelar sig i Stockholm.

En kvinna hittas mördad hemma hos Jesper Orre, högste chefen för ett stort svenskt klädföretag. Orre själv är spårlöst försvunnen. Mordet har likheter med ett tio år olöst fall och polisen väljer att nu liksom för tio år sedan ta hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind-Schön för att hitta mördaren. Nu har Hanne drabbats av begynnande demens men väljer ändå att medverka i uppdraget. Polisen och ensamvargen Peter Lind vid Rikskriminalen är en av de poliser som utreder mordet. Peter har tidigare (då för tio år sedan) haft ett förhållande med Hanne, som han då dumpade på det mest brutala vis. Nu ska de alltså åter jobba tillsammans igen.

Bokens tredje huvudperson Emma Boman arbetar som säljare på en av Orres klädbutiker. I hemlighet har Emma och Orre ett förhållande, men när han inte dyker upp till deras förlovningsmiddag börjar hon undra om allt verkligen står rätt till.

Grebe har skapat en spänningsroman med ett antal trovärdiga karaktärer. Beskrivningen av karaktärerna är bokens styrka och författaren har god förmågan att beskriva personerna och deras psyke.  Händelser och erfarenheter från barndomen får konsekvenser i deras liv så många år senare.

När jag läst ut boken finns det ett antal lösa trådar som jag inte får svar på. Varför så brutalt genomförda mord? Hur var mördaren kapabel till brottet? Här hade jag som läsare gärna velat ha lite fylligare förklaringar.

Något som jag störde mig på och som enligt mig inte tillförde historien något var Hannes begynnande demenssjukdom. Det var inte nödvändigt att lägga på Hanne denna sjukdom. Livet hade varit tillräckligt hårt mot henne som det var med olycklig kärlek och barnlöshet.

Älskaren från huvudkontoret är helt klart en välskriven och spännande kriminalroman klart värd att läsas.