imageimage

Äntligen är semestern här och jag passade på att ta med mig mina tonåringar till Kreta. 33 grader i skuggan och massor av böcker att läsa under parasollet.

Jag började att läsa en bok av min nya favorit författare Caroline Eriksson. De Försvunna – en psykologisk spänningsroman. Helt ärligt! Eriksson levererar igen. Ingen kan skriva en tät intrig som hon. Boken håller hela vägen till slutet.

En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?

Till en början fick jag inte ihop handlingen, allt var lite mystiskt, ja till och med konstigt, men så småningom föll bitarna på plats. Det var ett bra driv i boken och Eriksson beskriver en utsatt människas inre på ett sätt som ingen annan.  De försvunna är inget hastverk utan känns genomarbetad och det uppskattar jag som läsare.

Då jag till viss del vet vad det innebär  att jobba med eftersök av försvunna personer, så vet jag att varje timme efter ett försvinnande är viktig och kan vara avgörande. Därför var det lite märkligt att Greta inte anmälde försvinnandet av Alex och Smila på en gång, men det är inget som förstör handlingen.

De försvunna är helt klart en bok som jag tycker du ska lägga till din att läsa hög i sommar. En av de bästa böckerna jag läst i år.