image Plötsligt händer det! För första gången på flera år besöker jag stadsbiblioteket. Vimsar bort till hylla Hce. och bokstaven H. H som i Haag. Jag har bestämt mig för att ge Martina Haag ännu en chans. Efter att ha läst hennes bok Heja, Heja! kände jag att jag var klar med Haag, men blev onekligen nyfiken när hon fått så fina omdömen om sin senaste bok Det är något som inte stämmer.  Hittar inte boken på hyllan. Frågar närmsta bibliotikarie om jag letar på fel ställe. Nej jag letar på rätt ställe men boken är utlånad. Du kan få ställa dig på kö meddelar bibliotekarien. Det är 134 personer före dig på kö. Grattis Marina Haag det måste vara en dunder succé.

Du kan låna boken som E-bok informerar bibliotekarien. E-bok! Teknik och jag kanske inte är den bästa kombon men att vänta på att 134 personer ska läsa boken innan mig gör valet enkelt. E-bok får det bli.

Det var så länge sedan jag var på biblioteket att jag får ansöka om ett nytt lånekort. Blir ganska förvånad när bibliotekarien bakom disken har mössa och en stor döskalle av järn runt halsen. Kommer inte ihåg att bibliotekarierna såg ut så för några år sedan.

Det är något som inte stämmer handlar om att överleva sorgen efter en skilsmässa. Bokens huvudperson Petra är författaren som är gift med programledaren Anders. När kommunikationen mellan makarna inte fungerar går de i parterapi, men inget hjälper. Anders har redan bestämt sig för att lämna Petra. Anders har redan inlett en relation med sin programledarkollega. Skickligt skildrar Haag känslan av tvivel och smärta över att bli lämnad. Samtidigt är boken en skildring av Petras väg tillbaka. Av den trasiga själens läkeprocess. Petra utsätter sig själv för sin största skräck, ensamheten, och hon kommer igenom.

Är detta då en bok som kan ge tröst när man är som mest förtvivlad? Ja, kanske att den gör det. Det är det bästa Haag skrivit hittills. Ramberättelsen om Petras resa till fjällen har dock en del att önska och känns onödig. Det är i de små detaljerna Haag lyckas förmedla känslan av att bli förnedrad och lämnad av den man älskar.

Jo det gick bra att läsa boken i E-bok.