Läsesalongen

Där böckerna får liv

Fyrboksamlarens äventyr

Det är en mörk kväll i februari, regnet slår mot rutan, jag kör väg 207 ut mot Östernärke. Jag ska träffa Kjell för att prata böcker, men inte vilka böcker som helst, utan böcker om fyrar. Jag har  känt Kjell så länge jag kan minnas, men det är först helt nyligen som han berättar om sin fyrboksamling . En boksamling som jag självklart måste få se.

Kjell har genom sitt arbete rest mycket runt om i världen och under sina resor har han passat på att besöka en och annan fyr, samt köpt med sig böcker om fyrar hem. Det har även hänt att vänner och bekanta bidragit med fyrböcker till samlingen. Kjell har lagt fram ett antal fyrböcker på bordet i rummet. Det är stora fina ”coffee table” böcker, små presentböcker, guideböcker samt skönlitterära böcker med fyrar som tema. Jag anar att det finns fler böcker i samlingen än vad som plockats fram.

Men varför just böcker om fyrar? Intresset för fyrar och öar har Kjell haft så länge han kan minnas. Fyrarna är ofta placerade på utsatta, fascinerande platser, längst ut mellan hav och land. Fyren måste stå stadigt och har till uppgift att alltid leda rätt oavsett hur omständigheterna ser ut. Idag har ju många fyrar spelat ut sin roll då fartygen navigerar med GPS och andra instrument, men det är spännande hur man förr levde och arbetade kring fyrar. Små små samhällen , ibland bara bestående av någon eller några familjer fanns kring fyren. Det måste stundtals ha varit ett hårt liv och inte alltid så lätt att tvingas leva så nära andra människor.  Fyren måste alltid lysa för att leda fartyg rätt i mörker och oväder.

Fyrar och miljöer kring fyrar är ju ett tema som ofta förekommer i litteraturen. Kanske att det beror på just utsattheten för både de som lever kring fyren och för de som måste låta sig ledas av fyren. Kjell berättar att det förr i tiden fanns de som på utsatta platser tände falska fyrar för att leda fartyg fel för att plundra. Vrakplundrare är ju ett givet tema i litteraturen. Det finns liksom en mystik kring fyren som lockat.

Men fyren kan stå för så mycket mer. Vi tillåter oss att bli en aning filosofiska. Tänk att få vara som en fyr för andra människor. Tänk att våga stå på utsatta platser och få vara med och leda en annan människa rätt,  att få lysa på rätt väg, att få rädda någon ifrån fara. Vi konstaterar att det finns ett  ett starkt symbolspråk kring fyrar.

Kjell har besökt många spännande fyrar. Han nämner fyren vid Godahoppsudden i Sydafrika som en av de mest intressanta han besökt. Om man vill besöka en fin fyr i Sverige kan han rekommendera ett besök till fyren Pater Noster på västkusten.  Till sommaren kommer Kjell och hans fru att besöka Högbondens fyr, som numera även är ett vandrarhem. Då kommer han att ta med sin radioapparat med anropssignal SM4DDS. Det finns nämligen ett stort intresse bland radioamatörer att samla in positioner från fyrar. Kjell berättar att det inte bara är han som är intresserad av fyrar, utan att det finns många runt om i vårt land som delar hans intresse och fascination för fyrar.

Jag tackar Kjell för att han ville visa mig sin boksamling och för vårat intressanta samtal kring fyrar och boksamlande.

Detta blogg inlägg är mitt första läsarporträtt.

 

2 kommentarer

  1. Jag säljer några fyrböcker. Kanske Kjell är intresserad av de?

    • Läsesalongen

      december 9, 2017 at 17:37

      Kul att du skrivit böcker om fyrar. Jag kan inte svara på om Kjell är intresserad av dessa böcker eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

© 2018 Läsesalongen

Tema av Anders NorenUpp ↑