Sommaren är över och den härliga hösten är här. Jag har läst så många bra böcker under sommaren och känner mig en aning stressad över att inte bloggat om alla dessa böcker. Tiden har inte räckt till helt enkelt. Det finns en bok som jag  riktigt längtat efter och det är Caroline Erikssons Hon som vakar. När boken damp ner i brevlådan var mina förväntningarna på topp.

Enligt mig är Caroline Eriksson en av våra absolut främsta författare just nu.  Uppenbarligen är det många som tycker som jag, då Eriksson haft stora framgångar utomlands det senaste året. Ofta lyfts spänningsromanen De försvunna fram som hennes främsta bok, och den är mycket bra, men själv är jag otroligt förtjust i Erikssons historiska böcker om svenska mord.

Hon som vakar är psykologisk spänningsroman som handlar om författaren Elena. Efter en separation befinner sig Elena på botten av sig själv. Hon börjar iaktta sin omgivning och hamnar snart i en spiral av oroväckande händelser.

Författaren Elena har nyligen separerat från sin man och bor tillfälligt i ett radhus utan mycket kontakt med omvärlden.

Håglös och med skrivkramp börjar Elena iaktta grannfamiljen tvärs över gården. Bakom den prydliga fasaden tycks ett mörkt drama pågå mellan mannen och hustrun. Elena kan inte motstå impulsen att följa familjen Storm i smyg och ju längre hon går i sina ansträngningar, desto större blir oron för att något fruktansvärt är på väg att ske.

Eriksson har en fantastisk förmåga att beskriva en människas psyke. Balansen mellan fantasi och verklighet eller vad som är sant eller osant, vad som är friskt eller sjukt. Denna ständigt pågående process i en människas inre. Boken handlar om Elenas resa från trasig till hel.

Hon som vakar är ett psykologiskt relationsdrama. Boken beskriver Elenas relation till sin syster, relationen till grannpojken Leo och hans familj. Jag tycker att alla karaktärerna i boken håller fullt ut. Det finns ingen karaktär som jag stör mig på. Relationen mellan Elena och hennes syster är berättelsen om ett kärleksfullt systerskap, inte helt utan konflikter, vilket skapar dynamik och trovärdighet.

Bakom den perfekta fasaden i radhusområdet finns mörker och konflikt. Eriksson skildrar vad som händer när fasaden rämnar och vi får se verkligheten osminkad som den är.

Under sommaren maratonlyssnade jag på Caroline Erikssons och Ninnie Schulmans podd Skriv en bestseller -eller en annan bok. I podden har man fått följa Erikssons arbete bakom boken Hon som vakar, vilket varit intressant. Jag förstår att boken har fötts ur hårt arbete, hopp och förtvivlan. Skriv en bestseller -eller en annan bok är för övrigt en alldeles utmärkt podd för alla bok intresserade.

Jag tror att Hon som vakar kommer att bli ännu en framgång för Caroline Eriksson. Om du läst och tyckt om boken Kvinnan på tåget av Paula Hawkins, så kommer du att älska Hon som vakar, så kryp upp i soffan och läs.

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus. Eller att lyssna som ljudbok på Storytel .