img_0293img_7124

-”Therése Lindgren säger”, -”Therése Lindgren tycker”, -”Therése Lindgren använder”, -Therése Lindgren äter”, -”Therése Lindgren har”, sa tonårsdöttrarna. Jag tänkte vem i hela världen är Therése Lindgren?

Det började för några år sedan när tonårsdöttrarna helt plötsligt pratade om en för mig okänd youtuber som hette Therése Lindgren. Dagligen hördes Theréses röst från mobiler och datorer runt om i huset. Det var tydligt att det här var en person som döttrarna lyssnade på och såg upp till. En förebild som de själva hade valt, vare sig jag ville det eller ej.

Förra julen köpte maken en julklapp till mig. Det var en skönhetsprodukt som jag önskat mig. När döttrarna fick reda på vilket fabrikat det var på produkten blev det vilda protester, för Therése Lindgren rekommenderade ett annat fabrikat. Varpå maken tvingades iväg till affären för att byta till det fabrikat som Lindgren förordat.

Vid ett annat tillfälle var den ena dottern mycket orolig för Therése, eftersom det under flera dagar rådde så kallad ”radio tystnad” från Lindgrens youtubekanal. Dottern (och tusentals andra personer) undrade vad som hänt och vad youtubern råkat ut för. Efter ca tio dagar gav Lindgren livstecken ifrån sig. Hon hade haft influensa och var således vid liv, till döttrarnas lättnad.

Lindgren har ett  stort inflytande på mina döttrarna, genom vad hon säger och vad hon gör och döttrarna har själva valt henne som förebild, vilket måste vara bland det finaste man kan väljas som, en förebild.

Nu har vi ”levt” med Therése i ett antal år och även jag har börjat ”lära känna” henne. Därför ville jag självklart läsa hennes bok Ibland mår jag inte så bra. För vem är hon, kvinnan som varje vecka talar direkt till mina döttrar?

Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne från många vinklar. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Therése varvar sina egna berättelser och erfarenheter med fakta. Hon delar även med sig av tips som hur du andas dig ur en panikattack, hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller något så grundläggande som hur du tar dig upp ur sängen på morgonen. Ibland är det såklart viktigt att man söker professionell hjälp och andra gånger kan man faktiskt må bättre av att acceptera läget.

Boken Ibland mår jag inte så bra handlar om hur det är att drabbas av psykisk ohälsa. Den till synes extremt framgångsrika Lindgren berättar i boken öppet om hur hon under perioder isolerat sig i sin lägenhet, då panikångesten förlamat hennes tillvaro. Hon berättar om övergrepp som hon utsatts för och som hon förträngt, utan att söka hjälp för att bearbeta.

Boken är mycket läsvärd och kan vara till hjälp för många i samma situation. Boken vänder sig till  främst till vuxna (eller unga vuxna) och är kanske något svår att förstå för Lindgrens yngsta följare. Boken handlar om psykisk ohälsa och den som vill läsa Lindgrens framgångsaga  som youtuber blir besviken. Jag lyssnade på boken som ljudbok och tycker att det var starkt av Lindgren att läsa boken själv. En stor del av Theréses framgång på Youtube hänger ihop med hennes personlighet och framför allt hennes röst. Therése är en smart och begåvad kvinna som inte alltid haft det så lätt bakom fasaden av blonda lockar och långa ögonfransar. Hon är en kvinna som målmedvetet jobbat på att må bra och komma ur sin psykiska ohälsa.

Även tonårsdottern  (15 år)har läst boken och tycker att den var intressant och läsvärd. Hon tycker att Lindgren berättar på ett grundläggande och lättbegripligt sätt om sin psykiska ohälsa.

Efter att ha läst boken känner jag mig trygg med att just Lindgren är en förebild för mina döttrar, hon är helt okej.

I nästa bok vill jag läsa om Lindgrens enorma framgångsaga som youtuber. Om hennes med och motgångar som socialt fenomen, men hennes resa har ju bara börjat.