image

Min sjuttioåttaåriga mamma ringer och säger – Du måste hjälpa mig. Du har ju boken Jerusalem av Selma Lagerlöf. Kan du kolla vad den där kvinnan som Jerusalemfararna åkte till i Jerusalem hette? Istället för att hämta boken och slå upp vad kvinnan hette googlade jag och svarade att kvinnan hette Anna Spafford. Mamma tackade för svaret och vi sa hejdå. Jag frågade inte varför hon undrade det. Nejdå jag behöver inte förstå allt.

Selma Lagerlöfs roman Jerusalem (del 1 och 2) är inspirerad av Jerusalemfararna, en verklig skara människor som 1896 gav sig iväg från Nås socken i Dalarna till den heliga staden.

Jag tycker det är spännande med romaner som bygger på verkliga händelser. Berättelsen om Jerusalemfararna är aktuell även idag ca hundra år senare och på Selmas tid väckte det stor uppmärksamhet att dessa människor valde att följa sin övertygelse och flytta till ett land långt borta. Den stora strömmen av emigranter gick ju västerut och inte till det heliga landet. Under 1800-talet var det dock ganska vanligt att man emigrerade främst till Amerika på grund av sin religiösa övertygelse.

Anna Spafford som mamma frågade om var en stark karismatisk kvinna som blev något av en sektledare för de svenska Jerusalemfararna.

imageI somras besökte jag Selma Lagerlöfs Mårbacka i Värmland, strax utanför Sunne. Trots att jag är totalt ointresserad av växter och blommor hamnade jag på en trädgårdsvisning av trädgården på Mårbacka. Visst det var en intressant rundtur bland änglatrumpeter och andra växter, men det som slog mig mest var Selma själv. Denna kvinna som genom sitt författarskap lyckas köpa tillbaka gården Mårbacka och bygga upp ett självförsörjande hushåll. Selma låg på framkant när det gällde att pröva nya tekniker för odling och växtskötsel. Mårbacka blev även ett kulturellt centrum för dåtidens inflytelserika författare och konstnärer. Dessa människor lämnade Stockholm för att bege sig till avkroken Sunne. Det var där det intressanta kulturlivet fanns.

Jag kan väl inte säga att jag läst så jättemycket av Lagerlöf, men hennes författarskap kom att betyda mycket för hela nationen.

image

I en liten stuga utanför Uddeholm hittade jag denna tavla med frälsningspropaganda från tiden då Selma skrev Jerusalem.

Mårbacka och magiskt vackra Sunne är klart värt ett besök.

Kommer du på någon roman som trots att den skrevs för över hundra år sedan känns aktuell än idag?