En av förra årets absolut mest spännande läsupplevelser var Snövit ska dö av Nele Neuhaus. Mina förväntningarna var därför stora på uppföljaren Stora Stygga Vargen, och jag blev verkligen inte besviken. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva, men Stora stygga vargen är liksom Snövit ska dö en otroligt tät kriminalroman som jag inte kan lägga ifrån mig.

En het junidag hittas liket efter en sextonårig flicka i floden Main utanför Frankfurt. Hon har blivit mördad och kroppen bär spår av brutal misshandel. Och ingen saknar henne. Flera veckor efter det makabra fyndet står Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein fortfarande rådlösa i sökandet efter hennes identitet.

Stora stygga vargen bjuder på ett stort persongalleri av intressanta karaktärer som handlingen byggs kring. Några känner man igen ifrån Snövit ska dö men de allra flesta är nya. Enligt mig ligger bokens styrka just i beskrivningen av karaktärerna, som jag som läsare inte kan låta bli att känna för, trots att de ibland är ganska osympatiska, som exempelvis den den självupptagna teveprogramledaren Hanna Hertzman.

Stora stygga vargen är en kriminalroman som utspelar sig i Tyskland och handlingen leder rakt in i den tyska överklassens fördolda mörker och skildrar ett hänsynslöst utnyttjande av de mest svaga och utsatta. Boken är otroligt spännande från pärm till pärm. Visst innehåller den brutala våldsskildringar, men utan att det  blir hårdkokt vilket jag är ganska känslig för.

Jag tror att Stora stygga vargen kommer att klättra på topplistorna i höst och vinter bland de främsta kriminalromanerna 2017.  Möjligt att jag är fel ute men jag skulle kalla Stora stygga vargen en modern ”pusseldeckare” och jag hoppas att bokhandlarna förstår att lyfta fram boken lite extra nu i höst.

Boken har ett snyggt omslag med isblå färg och röda små detaljer. Den isblå färgen förekommer även på Snövit ska dö och gör att man känner igen författarens böcker. Omslaget är riktigt bra vilket uppskattas av oss läsare.

Så läs! läs! läs! Stora stygga vargen är välskriven, tät, spännande och otroligt läsvärd.

Boken finns att köpa hos Adlibris eller Bokus och som ljudbok hos Storytel.