Vilken nostalgi i dessa underbara Pixiböcker.

Vilken nostalgi i dessa underbara Pixiböcker.

Nu kör vi! Här kommer mitt första blogginlägg.

Minns känslan att hitta en Pixibok i mammas väska eller att gå med bästa kompisen till biblioteket i det lilla samhället. Att få sitta i en förälders knä, lyssna till en spännande bok och titta på alla bilder. Bokintresset har nog funnits så länge jag kan minnas och det är nog många med mig som låtit sig skrämmas av trollet i Elsa Beskows Tomtebobarnen, eller av Tengil i Astrid Lindgrens Mio min Mio. Bilderböckernas betydelse för barns utveckling och fantasi ska inte underskattas.

Kitty och Fem-böckerna banade väg för den egna läsningen. Har därför svårt att förstå att det fanns de som  förfasande sig över Kitty och Femböckerna på den tiden. Ungdomsböckerna som Kitty och Biggles ansågs inte ”fina” nog. Dessa populära ungdomsböckerna har ju hjälpt så många att komma igenom med läsningen.

Från ungdomsböckerna var inte steget långt till Harlequinböcker och herrgårdsromaner. Jag slukade det mesta. Det var många kvällar som lampan lyste lite för länge, eftersom jag inte kunde sluta läsa. Jag vet inte hur din väg in i böckernas värld sett ut, men det var så här läsintresset började för mig en gång i begynnelsen.