Utan Alfred Nobels testamente skulle vi inte haft något pris.

Utan Alfred Nobels testamente skulle vi inte haft något pris.

Nååå! Vad tycker du om årets nobelpristagare? Det kommer väl ett inlägg på bloggen? Frågan kommer ifrån en av mina läsare.

Faktum är att jag inte har någon åsikt om årets nobelpristagare och hans texter, för jag har inte läst något av Bob Dylan. Men! Jag tycker däremot att det är tråkigt att pristagaren inte uppskattar priset och att det ännu är oklart om han kommer att ta emot det.

Jag har inte läst så många nobelpristagare. Det är inte så viktigt för mig att göra det. Jag läser de böckerna som jag tycker om oavsett om de är pristagare eller ej. Men under mina år i bokhandeln har jag sålt väldigt många böcker av pristagare, så jag vet vad nobelpriset betyder för enskilda författare och hela bokbranschen.

Jag fascineras av priset och dess historia och har flera gånger besökt Alfred Nobels herrgård Björkborn i Karlskoga. Exempelvis är det så att om Nobels släktingar vunnit den arvstvist som uppstod efter Alfreds död, så hade vi inte haft något pris, men nu blev det ju inte så tack och lov.

Jag har även besökt nobelpristagaren Selma Lagerlöfs hem Mårbacka utanför Sunne ett antal gånger. Nobelpriset gjorde Lagerlöf känd och läst långt utanför Sverige och fick betyda väldigt mycket för hennes författarskap.

Det kan vara så att jag tycker om mystiken, festen, traditionen, historien och glädjen som omger priset, men att det inte spelar så stor roll vem som får priset.

Hoppas att Dylan visar uppskattning för priset och tar emot det.